Art. Stadsschouwburg Velsen

Art – Hitkomedie over vriendschap

Art’ is een van de succesvolste toneelstukken van de Franse schrijfster Yasmina Reza. Het won prijzen in Londen, New York en Parijs en wordt wereldwijd gespeeld. Eerdere versies in Nederland waren er o.a. met Paul de Leeuw en Huub Stapel. Een nieuwe generatie topspelers neemt het stokje over. Drie vrienden denken échte vrienden te zijn. Wanneer één van hen een modern, peperduur schilderij koopt, begrijpen de andere twee er helemaal niets van. De waarde van de vriendschap staat opeens ter discussie. En of die wel écht is. Regie: Paula Bangels.

Succesvolle komedie Art terug in Nederlandse theaters, binnenkort te zien in Noord-Holland

Het bejubelde theaterstuk Art van de Franse schrijfster Yamina Reza keert dit voorjaar terug naar de Nederlandse theaters met steracteurs: Waldemar Torenstra (Divorce, Vechtershart, All you Need Is Love), Thijs Römer (Moordvrouw, Nieuwe Buren) en Frederik Brom (Familie Kruys, Verborgen gebreken, Overspel). Het eigentijdse stuk over moderne kunst en de waarde van vriendschap was vier keer eerder te zien in Nederland, waarvan die met Paul de Leeuw, Hans Kesting en Edwin de Vries uit 2014 de bekendste is.

Art

In Art kruipt de sterrencast in de huid van vrienden Serge, Mark en Ivan wiens vriendschap flink op te proef wordt gesteld. Serge heeft een peperduur schilderij gekocht en vraagt de mening van zijn vrienden. Dat leidt tot ongezouten uitspraken en pijnlijke onthullingen. Allengs wordt de discussie grimmiger en blijkt dat het over veel meer gaat dan de waarde van kunst: appreciatie van de ander, acceptatie, respect – en het gebrek eraan. Centraal in het stuk staat de grote kunst van vriendschap. We zien hoe meestal schijnbare futiliteiten en niet belangrijke zaken meestal vriendschap of liefde bepalen. Art is rijk, grappig en ontroerend.

Art is verschillende keren onderscheiden o.a. met een Tony Award voor Best Play, Laurence Olivier Award voor Best Comedy en is één van de meest succesvolle toneelstukken van de Franse schrijfster Yasmina Reza. Dit jaar komt deze klassieker dus terug naar Nederland met een drietal topacteurs in een regie van Paula Bangels met een vertaling van Coot van Doesburgh.

Praktische informatie

Dinsdag 26 maart 2019 vanaf 20:1w5
×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Hoe kan ik je helpen?